• Nestville Park - miesto, kde si každý príde na svoje...
          • Nestville Park - miesto, kde si každý príde na svoje...

            23. 4. 2024

            Areál liehovaru Nestville Park v Hniezdnom sa stal na jeden deň našou exkurznou destináciou. Oboznámili sme sa s históriou tradičných ľudových remesiel a liehovarníctva severného Spiša, siahajúcu od 12. storočia až po súčasnosť. Videli sme jednu z najmodernejších rafinérií na výrobu liehu v Európe. Degustačný zážitok sme si vychutnali v degustačnej miestnosti pri jednom z najväčších vyrezávaných obrazov v Európe spolu s výkladom o správnej degustácii whisky. Záverečnou bodkou prehliadky expozície Nestville Destillery bola návšteva podnikovej predajne a čokoládovne Nestville Chocolate. Šálka horúcej kvalitnej čokolády a kávy padli naozaj vhod, najmä keď sme sladké čokoládové delikatesy domácej výroby pozorovali priamo pri ich výrobe. Chutnali zrazu akosi inak - jedinečne. Tretia aprílová streda bola pre nás iná – zážitková i poučná. Ďakujeme a tešíme sa niekedy zas dovidenia!

            Ing. Jana Polivčaková

            album Exkurzia v Nestville Parku.

        • Deň Zelenej školy
          • Deň Zelenej školy

            22. 4. 2024

            Naša Zelená škola, keďže dnes je Deň Zeme, v piatok (19.04.2024) zorganizovala náš DEŇ ZELENEJ ŠKOLY...

               Keď sa spojí rozum, dobrá nálada, kreativita, ochota spolupracovať a MY, jednoznačne to musí dopadnúť super.

            Deň Zelenej školy sme pripravili ako tvorbu Ekokódexu.

            Triedy si v pondelok vylosovali jeden druh odpadu - textil, sklo, plast, konzervy+plechovky, kartón, obuv a potravinový odpad... Náš cieľ -   "v našich očiach to odpad ešte nie je..."

            Chápeš? Dali sme veciam, ktoré by inak skončili ako odpad druhý "život".

            My chceme odpad nie len zbierať, správne triediť, ale hlavne ho minimalizovať a každý z nás mal možnosť vymyslieť, vyskúšať si ako sa to dá, aký to má zmysel.

            fotoalbum

        • Skills Slovakia Junior Gastro Cup 2024
          • Skills Slovakia Junior Gastro Cup 2024

            19. 4. 2024

            Bratislava, tras sa! Finálové kolo 13. ročníka celoštátnej súťaže hotelových akadémií a stredných odborných škôl v odbore kuchár sa uskutočnilo 11. apríla 2024 vo Veľtržnom a kongresovom centre Incheba a. s. Súťažný tím našej školy Ján Kormoš a Dominik Paliha (IV.B) nás reprezentoval naozaj bravúrne. Ich úlohou bolo pripraviť tri porcie moderného predjedla a troch porcií teplého hlavného pokrmu s prílohami v časovom limite150 minút. Povinnou surovinou boli 2 kg sumčeka afrického. Títo naši žiaci ukázali, že sú pripravení nastúpiť ako plnohodnotní samostatní kuchári v špičkových moderných reštauráciách. Súťažiacim srdečne blahoželáme!

            Mgr. Marek Gajdoš, MOV

            album Skills Slovakia Junior Gastro Cup 2024.

        • Pivná akadémia u nás
          • Pivná akadémia u nás

            16. 4. 2024

            V pondelok 15. 04. 2024 mali naši študenti opäť príležitosť absolvovať školenie „Pivná akadémia“.

            Firma Plzeňský Prazdroj Slovensko v zastúpení obchodného sládka Dr. Ing. Jána Píryho nezabudla na našich študentov a sprístupnila ďalšej generácii budúcich pracovníkov v gastrosektore poznatky a drobné tajomstvá spojené s výrobou piva. V akadémii získali poznatky o zásadách starostlivosti o pivo a správneho čapovania zlatistého moku. V rámci zvyšovania pivnej kultúry, ako jedného zo svojich pilierov, spoločnosť realizuje školenia aj priamo na prevádzkach. K rozšíreniu pôvodnej koncepcie programu došlo pred troma rokmi a v našej škole sa teší mimoriadnej obľube. Pivná akadémia je vzdelávací program spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, ktorý vnikol v roku 2011. Zameraný je na končiacich študentov vybraných stredných škôl v odbore barman, čašník, servírka, hostinský a hotelový manažment, teda pre tých, ktorí budú v rámci svojej kariéry priamo alebo nepriamo prichádzať do kontaktu s pivom.

            Školenie malo u našich študentov veľkú odozvu, a preto budeme s radosťou očakávať aj ďalší ročník Pivnej akadémie.

            Ing. Jozef Leško

            album Pivná akadémia.

        • Danubius Gastro 2024
          • Danubius Gastro 2024

            16. 4. 2024

            V dobrej nálade, tešiac sa na to, čo uvidíme a zažijeme sme nedočkavo mierili do Bratislavy. Náš cieľ bol jasný - dostať sa na medzinárodný veľtrh gastronómie v Inchebe - Danubius Gastro 2024. Výstava nesklamala, ponúkla nám množstvo produktov, od profesionálneho prístrojového vybavenia, cez obalové materiály, reklamy, až po prezentáciu kreatívneho moderného nábytku a stolovania. Ochutnali sme rôzne delikatesy - zákusky, pokrmy či nápoje a stretli sa so známymi tvárami slovenského gastro či mediálneho sveta. Naši spolužiaci dokonca predviedli svoje kulinárske schopnosti.

            Atmosféra na veľtrhu bola príjemná, náš sprievod úžasný a ľudia v Inchebe láskaví. Cesta domov bola okorenená nezabudnuteľnými zážitkami a skvelými nápadmi ale najmä chuťou naďalej tvoriť a pracovať v gastro sektore, ktorý v súčasnom modernom svete ponúka oveľa väčšie možnosti uplatnenia sa. Veríme, že také možnosti sa nám ešte naskytnú a budeme môcť byť ich súčasťou aj v budúcnosti.

            Študenti 4.C triedy

            album Danubius Gastro.

        • Intímne s inTYMYTou
          • Intímne s inTYMYTou

            11. 4. 2024

            Chcete priniesť bezpečné a zdravé vzťahy do vašej triedy či kolektívu a neviete ako? Stretávate sa s náročnými situáciami a nemáte istotu v tom, ako ich didakticky bezpečne a vekovo primerane uchopiť? Vzťahová a sexuálna výchova je primárna prevencia sexuálneho násilia a obťažovania, tínedžerských tehotenstiev a prenosu pohlavne prenosných infekcií. S mládežou rozoberáme aj témy puberty, obsahu v médiách a na sociálnych sieťach, súhlas, zdravie a bezpečie. 

            Zákazy totiž nefungujú, ale kvalitné vzdelávanie a prevencia áno.   

            ... my súhlasíme a preto sme oslovili Organizáciu InTYMYta, neziskovú organizáciu, ktorá sa venuje vzťahovej a sexuálnej výchove. Naši maturanti zo IV. A sa zúčastnili dvoch interaktívnych workshopov, prečo dvoch?? Lebo po prvom stretnutí s dvoma úžasnými lektormi - Zuzanou a Dominikom, si doslova "vyžobronili" ďalšie stretnutie. Zdravé vzťahy, či ako rozpoznať "toxický "vzťah, kedy áno je áno .... a ďalšie dôležité témy sú veľmi dôležité pre vyrovnaný a spokojný život.

            Z&D ďakujeme ...

            IV. A    

             

          • Tajomstvo chémie 2024

            11. 4. 2024

            Milí priatelia – učitelia a žiaci základných škôl! Naša škola pripravila pre žiakov ôsmych ročníkov základných škôl 1. ročník súťaže Tajomstvo chémie, ktorá sa uskutoční 6. júna 2024. V našom novom supermodernom chemickom laboratóriu sa budete aspoň na pár hodín cítiť ako praví výskumníci. Príďte si zasúťažiť, získať nové priateľstvá či poznatky.

            Prihlásiť sa môžete prostredníctvom vášho p. učiteľa/učiteľky chémie do 27. mája 2024 na tomto linku:  Prihlasovací formulár

            Tešíme sa na vás!

        • Tradície Veľkej noci
          • Tradície Veľkej noci

            9. 4. 2024

            Tieto dni sme si pripomenuli veľkonočné tradície na Slovensku, ako aj vo vybraných anglicky a rusky hovoriacich krajinách.

            Na hodinách cudzích jazykov sme diskutovali o veľkonočných tradíciách v našich domácnostiach i vo svete formou brainstormingov, myšlienkových máp, videoprojekcií, hier a Kahoot kvízov zameraných na túto tematiku.

            Cieľom tejto aktivity bolo dozvedieť sa viac o symbolike Veľkej noci a o veľkonočných tradíciách vo svete, s možnosťou rozšírenia lexikálnej zásoby žiakov, následne použitej v cudzojazyčnom verbálnom prejave a tým rozširovať ich komunikačné kompetencie.

            LET'S TALK!

            Mgr. Zuzana Pavlíková, vedúca PK CJ 

            album Tradície Veľkej noci.

        • Cassovia Cup 2024
          • Cassovia Cup 2024

            3. 4. 2024

            XV. ročník  Cassovia Cup usporiadala Hotelová akadémia, Južná trieda 10, Košice symbolicky v prvý jarný deň tohto roka - bol plný pestrých farieb a lákavých chutí.

            Táto medzinárodná barmanská súťaž hostila 52 účastníkov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Chorvátska a Slovinska. Úlohou súťažiacich bolo namiešať tri nápoje: Soft drink s využitím povinnej ingrediencie - sirupu značky Giffard, nealko nápoj z portfólia spoločnosti Budiš a  Long drink s využitím suroviny z portfólia spoločnosti Old Herold s.r.o..

            Mladí kreatívni ľudia sa takto mali možnosť stretnúť, inšpirovať sa, ale najmä posunúť sa vo svojej profesionálnej kariére zasa o kúsok ďalej. Európski barmani prekvapili receptúrami i vlastnou prípravou. Profesionálny barman musí pracovať krásne a elegantne, musí vedieť správne zachladiť a nápadito ozdobiť drink a to všetko v časovom limite.

            Našu školu reprezentoval tím Miriam Kizáková 2.B a Eva Jakubišinová 3.B, ktoré sa umiestnili v striebornom pásme, k čomu im srdečne blahoželáme!

            Bc. Emília Sabolová, MOV                                             

            album Cassovia Cup 2024.

        • Oslava života v Bratislave
          • Oslava života v Bratislave

            3. 4. 2024

            Obchodní pracovníci Karina Baloghová a Samuel Stašík ( II.A) nás úspešne reprezentovali na 18. ročníku celoslovenskej súťaže v darčekovom balení s medzinárodnou účasťou, ktorá sa konala v Bratislave 20. marca 2024 na SOŠ obchodu a služieb Samuela Jurkoviča. Súťažiaci tentokrát pripravovali darčekové balenie na tému  „OSLAVA ŽIVOTA“

            Z  celkového počtu 29  súťažiacich získal Samuel  1. miesto v prezentácii Slovenska v Európe.  Cenu získal za najlepší nápad  a obhájil  prvenstvo našej školy z minulého roka.

            Odborná porota hodnotila kreatívne práce v troch kategóriách a zamerala sa najmä na spracovanie témy, nápaditosť, estetický vzhľad,  pevnosť, prenosnosť a zručnosť pri realizácii balíčkov. V celkovom hodnotení sa Karin a Samuel umiestnili v bronzovom pásme.

            Tešíme sa z úspechu a srdečne blahoželáme!

            Bc. Mária Gajdošová, MOV a Mgr. Marta Pavuková, MOV

            album Celoslovenská súťaž v darčekovom balení.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

            3. 4. 2024

            Marec ako mesiac knihy si pripomíname od roku 1955. Podľa jednej z možností to bolo práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda, významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.
            Odkazom tejto tradície je šírenie kníh, knižnej kultúry, podpora vzdelávania, ako aj rozvoj čitateľskej gramotnosti.
            Mesiac knihy sme si pripomenuli aj my na hodinách cudzích jazykov,  prostredníctvom rozvíjania čitateľských kompetencií našich žiakov, čítaním anglických/ ruských knižných titulov, či časopisov, Kahoot kvízmi s možnosťou výberu správnej odpovede, či diskusiou o ruskej/britskej/americkej literárnej tvorbe a autoroch.
             
            "Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť ..." J. A. Komenský

            Mgr. Z. Pavlíková - vedúca PKCJ

            album Marec - mesiac knihy.

        • Európsky kvíz o peniazoch
          • Európsky kvíz o peniazoch

            25. 3. 2024

            Pod záštitou Slovenskej bankovej asociácie v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska sa 21. marca na našej škole uskutočnil Európsky kvíz o peniazoch – European Money Quiz EU, zameraný na zlepšenie finančnej gramotnosti študentov hravou a zábavnou formou. Minimálny počet súťažiacich v jednom tíme bol osem. Za našu školu sa ho zúčastnili žiaci z II. A a II. B triedy – Richard Remeta, Michal Fialka, Tamara Kaščáková, Samuel Palša, Jozefína Semanová, Samuel Mikuška, Natália Bandurová a Radovan Král.

            Národné kolo prebiehalo online  prostredníctvom platformy Kahoot!. Je to bezplatná vzdelávacia platforma s herným základom. Otázky sa zobrazovali v živom vysielaní na Youtube kanáli Nadácie pre deti Slovenska. Zástupca tímu, jeden zo žiakov a žiačok, odpovedal na otázky priamo cez webovú stránku Kahoot! v počítači, tablete alebo smartfóne.

            Žiaci a žiačky nadobudli nové zážitky a vedomosti z oblasti finančnej gramotnosti, digitálnej bezpečnosti či matematiky. Bola to príjemná ale i poučná aktivita pre všetkých zúčastnených.

            Ing. Sarnecká Zuzana

                                                                          

            album Európsky kvíz o peniazoch.

        • Vždy vieme byť viac udržateľní, než sme boli včera
          • Vždy vieme byť viac udržateľní, než sme boli včera

            19. 3. 2024

            SWAP oblečenia na SOŠ GaS

            V pondelok 18. marca sme na našej škole oslavovali Svetový deň recyklácie dokonalým spôsobom - swapom oblečenia! Čo to vlastne znamená? Jednoducho povedané, študenti a učitelia mohli priniesť oblečenie, ktoré už nepoužívajú, hoci je v dobrom stave, a vymeniť ho za nejaký iný kúsok. Pre nás to síce nie je žiadna veľká novinka, keďže naša škola už viac ako rok prevádzkuje stojan "Nosím nosené", ale dnes to bolo aj o spoločne strávených chvíľach a bonusom bol špeciálny workshop na túto tému pod taktovkou OZ Odvážne. Dozvedeli sme sa, prečo je bavlna smädná plodina a čo vlastne znamená, že mikroplasty zo syntetických materiálov sú už naozaj všade. Náš SWAP oblečenia nebol len o výmene odevov, ale aj o vytváraní komunity založenej na zdieľaní a uvedomelom nakupovaní. Takže nabudúce, keď budete triediť svoj šatník, pamätajte na to, že vždy vieme byť viac udržateľní, než sme boli včera 🙂

            vaša Zelško

             fotoalbum 

        • V zákulisí Hotela Lomnica
          • V zákulisí Hotela Lomnica

            19. 3. 2024

            Tretiu marcovú stredu sme vycestovali do Vysokých Tatier, aby sme nahliadli do prevádzky nášho duálneho vzdelávania – do Hotela Lomnica. Okrem vkusne zariadeného interiéru hotelovej kaviarne, originálnych obrazov a sôch i klavírneho krídla, nás očaril honosný otvorený priestor vstupnej haly pripomínajúcej historické časy. Oproti hotelu sa nachádza Kuzmányho Dom - útulna pekáreň s etažovými pecami. Cez sklo bolo možné priamo sledovať pekárov – našich šikovných žiakov duálneho vzdelávania – pri práci. Zaujímavé názvy zákuskov ako „Balzam  na dušu“, Návšteva u babičky, Prechádzka lesom, Láska hory prenáša“, pridali tomuto hotelu na tajomnej  historickej atmosfére a nám umocnili zážitok z exkurzie.

            Ďakujeme Hotelu Lomnica za skvelý zážitok a dovidenia!

            Oľga Kmecová, hlavná MOV

            album Zo zákulisia Hotela Lomnica.

          • V Krakowe úspešní

            14. 3. 2024

            V rámci XXV ročníka súťaže Malopolski Konkurs Szkol Gastronomicnych nás 7. a 8. marca v poľskom Krakowe úspešne reprezentovali naši žiaci v kategóriách kuchár (Slavomír Babuščák, IV.B), cukrár (Erik Gašpár, II.C) a barman (Jana Horvátová, II.D). Cukrár Erik sa predviedol a pripravil koláč Mazurek - v Krakove tradičný veľmi chutný veľkonočný koláč. Janka namiešala 3 soft nápoje v časovom limite 7 minút. Jej nápoj Summer Dream si vyslúžil 4. miesto z celkového počtu 16 barmanov. Najúspešnejším bol Slavomír, ktorý získal 2. miesto v kategórii kuchár za bravčovú panenku na spôsob Wellington, terinku z bravčovej panenky a zemiakovo-parenicové krokety s omáčkou Demi-glace. Našich šikovných žiakov pripravovali MOV  Marcela Novická, Ivan Piroš a Bc. Beáta Tekeľová.

            Tieto chvíle sú pre nás všetkých veľkou výzvou pokračovať a napredovať. Gastronómia je umenie, preto si pýta v prvom rade srdce, talent a vôľu učiť sa novému. Srdečne blahoželáme a tešíme sa na ďalšie príležitosti ukázať mladé talenty.

            Oľga Kmecová, MOV