• pred štartom na VŠ
          • pred štartom na VŠ

            5. 12. 2022

            Ako sa stať profesionálnym vojakom

            Na viacerých stredných školách sa spustil projekt Ministerstva obrany SR - nábor nových vojakov. Aj my sme na škole privítali Regrutačnú skupinu Ozbrojených síl SR v zastúpení profesionálnych vojakov, ktorí žiakom končiacich ročníkov sprostredkovali možnosti vstúpenia do štátnej služby, podmienky prijatia, priebeh výberového konania, platové podmienky ako i projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy. Počas diskusie bolo položených niekoľko otázok. Vážnym záujemcom o prácu v ozbrojených silách SR bol v závere vytvorený priestor na individuálnu konzultáciu.Ing.
            J. Polivčáková

            14. medzinárodný veľtrh vzdelávania PRO EDUCO 2022

            fotoalbum 

        • NIE DROGÁM
          • NIE DROGÁM

            21. 11. 2022

            Pod týmto sloganom sa 11.11.2022 uskutočnilo súťažno-zábavné podujatie pre študentov stredných škôl, ktorú organizovalo Centrum voľného času v priestoroch SOŠ lesníckej v Prešove. Našu školu reprezentovalo 6-členné družstvo žiakov 2. ročníka.  Družstvá súťažili v troch športových disciplínach. Naši žiaci sa umiestnili na krásnom 4. mieste. Zámerom podujatia bolo športovou formou prispieť k zdravému spôsobu života stredoškolákov v rámci protidrogových preventívnych aktivít. 

            Mgr. Bednáriková

            fotoalbum

        • Basketbalový turnaj
          • Basketbalový turnaj

            15. 11. 2022

            Po náročnom období, ktoré spečatila pandémia Covid-19, sa uskutočnila prvá športová súťaž v tomto školskom roku dňa 15.11.2022 v priestoroch vynovenej telocvične našej školy. Medziročníkové kolo  reprezentovali žiaci z I.,II.,III. a IV. ročníka. Na 1. mieste sa umiestnili žiaci II. ročníka, na 2. mieste skončili žiaci III. ročníka a 3. miesto obsadili žiaci IV. ročníka.

            Ďakujeme žiakom za ich športovú reprezentáciu.   

            Mgr. M. Bednariková
            fotoalbum

        • 49 námorníkov z našej školy...
          • 49 námorníkov z našej školy...

            6. 11. 2022

            Deň na Tokaji, alebo plavba loďou , ktorá sa uskutočnila dňa 26.10.2022 pre 49 námorníkov SOŚ gastronómie a služieb s bohatým programom

            návšteva kaštieľa v Borši, rodisko Fr. Rákocziho II, výber: kreslá a 3D video, alebo klasika prehliadka

            10,30- 11,30 hod. plavba loďou po rieke Bodrog, celá loď naša

            12,00 - 13,00 obed v reštaurácii Zlatá putňa, obec Horeš- polievka a hl. jedlo: nedeľné menu - rezeň...

            13,00 - 13,45 návšteva moderného vinárstva GRAND BARI- slovenské Las Vegas

            14,00 - 14,45 vyhliadková veža v tvare suda v tokajských registrovaných viniciach, veľa schodov...

            15,00 - 18,00 návšteva najstaršej a najväčšej tokajskej pivnice na Slovensku vo firme Tokaj§ Co, ochutnávka muštu, putňových vín a studený záhryz, sprievodcovský výklad pivnicou unikátnou vo svete, ukážka sabráže
            organizátor : Jana Masaryková, ďakujem žiakom a kolegom za nadšenie pre nádhernú Tokajskú oblasť a túžbu odborne sa vzdelávať

             fotoalbum 

        • Ďakujeme! Thank you! Merci! Danke! Hvala! Efharisto! Спаси́бо! 
          • Ďakujeme! Thank you! Merci! Danke! Hvala! Efharisto! Спаси́бо! 

            3. 10. 2022

            EURÓPSKY TÝŽDEŇ JAZYKOV   26.9-30.9 

            Z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu sa Európsky deň jazykov (EDJ) oslavuje každoročne 26. septembra už od roku 2001. 

            Aj na pôde SOŠ GaS v Prešove sme sa pripojili k oslavám formou aktívneho zapojenia sa do lingvakvízu či "live streamu" s workshopmi a prezentáciami. Zhliadli sme aj vybrané videoprojekcie v cudzom jazyku a diskutovali sme so žiakmi o potrebe vzdelávať sa v cudzích jazykoch. 

            Cieľom tohto dňa, resp. týždňa, bolo podnietiť 700 miliónov Európanov zo 46 členských štátov Rady Európy, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. S presvedčením, že jazyková rozmanitosť je nástrojom na dosiahnutie väčšieho interkultúrneho porozumenia a kľúčovým prvkom bohatého kultúrneho dedičstva nášho kontinentu, Rada Európy podporuje mnohojazyčnosť v celej Európe.
            Ďakujeme! Thank you! Merci! Danke! Hvala! Efharisto! Спаси́бо! 
            Mgr. Z. Kozáková

            fotoalbum

        • HORALKY  - aktívni sú atraktívni
          • HORALKY - aktívni sú atraktívni

            28. 9. 2022

            ....odhodlanie, vedomosť, nadšenie, boj, čas, prekážky, pot, "krok - beh", radosť, víťazstvo... sme hrdí na naše prvé úspešné dofáčky,

            naša škola sa prvýkrát zapojila do rozvojového vzdelávacieho programu pod záštitou britskej kráľovskej rodiny pre mladých, (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu) DofE. Filozofiou programu je podpora každého mladého človeka, každý má potenciál uspieť bez ohľadu na to z akého prostredia vychádza. Mladí ľudia stanovujú individuálne ciele a výzvy v niekoľkých aktivitách. Program trvá od 6 do 24 mesiacov – podľa úrovne, sú 3 úrovne – bronzová, strieborná a zlatá. Našou snahou bolo dosiahnuť bronzovú úroveň. Aktívnymi a zároveň aj úspešnými bronzovými dofáčkami sa stali Monika Sikeľová a Alexandra Bašistová. Vyvrcholením ich aktivít bola príprava a realizácia dobrodružnej expedície:

            • expedičný tím doplnili  dve „nedofáčky“ Veronika Krupová a Simona Rontová, žiačky našej školy a pomohli aktívnym dofáčkam uskutočniť expedíciu – (podmienka uskutočnenia expedície je minimálne 4 členovia)
            • cvičná expedícia prebehla 20. – 21. 6. 2022, po splnení všetkých tréningových metodík prebehla kvalifikačná dobrodružná expedícia – 26. – 27. 6. 2022
            • expedície boli naplánované na 2 dni +1 noc vo voľnej prírode
            • obe expedície sa zamerali na podporu života v mieri, trasou na cvičnej expedícii bola Cesta SNP a na kvalifikačnej trasa starých partizánskych chodníkov, (čergovský hrebeň a Jánska dolina)
            • výstupom  expedície je motivačné video pre budúcich dofákov. Na zápis aktivít používali ORB - online DofE denník. Desiatky firiem na Slovensku zohľadňujú ocenenie DofE pri ich výberových procesoch, ocenenie pomáha pri prihláške na vysokú školu či pri získaní štipendia doma aj v zahraničí. DofE motivovala naše žiačky prekonávať samé seba, byť vytrvalé a dôsledné v dosahovaní ich cieľov, pochopili, že ich úspech a cesta za ich snami je v metodike – krok po kroku, tento rozvojový program ich vyprovokoval k vytrvalosti a samostatnosti ale aj tímovej spolupráci. Koordinátori, vedúci, expedičáci sme  sa pravidelne zúčastňovali školení (certifikát).
            • Janka&Mário
            • DofE - slávnostná ceremónia.
            • Horalky 1
            • HORALKY 2
        • Ďakujeme...
          • Ďakujeme...

            27. 9. 2022

            Tak toto bolo naozaj super!  20. 09. 2022Chcem poďakovať všetkým, čo dnes ochotne priložili ruku k dielu a pomohli či už s montovaním hmyzieho hotela, trhaním buriny, zametaním lístia , či inými údržbovými prácami v CSS Slnečný dom na Šváboch. Ste perfektní a asi najväčšiu radosť máme z toho, že ste si úplne spontánne našli aj milé kamarátske slová pre klientov tohto zariadenia. A mimoriadne poďakovanie patrí Simone, ktorá našla odvahu a nezľakla sa ani televíznej kamery  TU

            ...A ČIERNA SA STALA BIELOU...23. 09. 2022

            "Biela pastelka" a MY sme opäť v akcii...Vďaka 5 úžasným dobrovoľníckym tímom, ktorí s nadšením (aj napriek nepriazni počasia) vyrazili do upršaných prešovských ulíc, aby pomohli, podporili zas a znova skvelú celoslovenskú charitatívnu zbierku určenú na pomoc nevidiacim a slabozrakým, sa "čierna" na chvíľku stala "bielou"...Ď A K U J E M E, že sme, že ste pomohli ďalej písať príbeh Bielej pastelky!

            dobrovoľníci + Mgr. A. Staškovič, Mgr. J. Samoľová
            fotoalbum

        • Sezónnosť - lokálnosť – udržateľnosť v gastronómii
          • Sezónnosť - lokálnosť – udržateľnosť v gastronómii

            23. 9. 2022

            Dňa 22.9.2022 sa pod záštitou Prešovského samosprávneho kraja v priestoroch Nestville parku-Taberna v Hniezdnom uskutočnila sektorová konferencia s názvom Sezónnosť - lokálnosť – udržateľnosť v gastronómii. Hlavnou témou konferencie bola panelová diskusia s odborníkmi v danej oblasti s Doc. Ing. Ľ. Štrbom, PhD. a Ing. A. Balkovou, ktorá je členkou výkonného výboru vidieckej platformy na tému Sezónnosť, lokálnosť, udržateľnosť v gastronómií s presahom na vzdelávanie v SOŠ s komentovaným varením šéfkuchára J. Bachledu z Hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Na konferencii sa prezentovali tímy z viacerých gastronomických škôl, ktoré pripravovali bezmäsité a mäsité pokrmy z lokálnych potravín a surovín s charakterom „Špecialita regiónu – v modernej úprave“, ktoré vychádza z kulinárskych tradícii regiónu, z ktorého účastníci pochádzajú. Povinná tepelná úprava bola Souse vide varenie.
            Prezentáciu našej školy pripravoval MOV Mgr. Gajdoš M. a žiak III.B triedy J. Kormoš.

            Žiaci III.B triedy sa zúčastnili konferencie pod dozorom Ing. M. Baranovej a Mgr. M. Petrušovej.

            fotoalbum